fbpx
Jarní detox

Jarní detox

Správná strava = dostatek energie. Je to jednoduchá rovnice. Cítíte-li se permanentně unaveni, je někde něco špatně. Než začnete obcházet lékaře, zkuste dát vašemu tělu restart obměnou jídelníčku či vhodně zvoleným doplňkem stravy. Takový jarní detox. Ale nemluvíme o žádném půstu nebo drastické dietě. Ale o pár – pro někoho větších, pro někoho menších – úpravách a doplnění jídelníčku.

Doplňky stravy

Mladý ječmen – bohatý zdroj vitamínů, minerálních látek a enzymů. Mladý ječmen dokáže tělo omladit uvnitř i navenek.

Acai neboli ovoce bohů – pořádná dávka antioxidantů pro vaše tělo.

Zeleninové či ovocné freshe a smoothie – mrkev, řepa, řapíkatý celer, tyto tři druhy jsou mistry v detoxikaci jater. Nebo máte chuť spíše na ananas, mango, jablko nebo banán, který vám zvedne náladu díky svému vysokému obsahu vitaminu K … každý si vybere.

Včelí pyl – poctivá dávka zdraví od včeliček. Můžete si jej zamíchat do müsli nebo jogurtu, vaše imunita si bude vrnět blahem.

Čaje – především Vilcacora a Červené lapacho

Rakytník

Síla myšlenky – Na jídlo se neříká fuj. Že jste to už někdy slyšeli? Jestliže do jídla vložíte myšlenku o jeho specifickém účinku ve vašem těle, abrakadabra, dílo je hotovo. Utrousíte-li ale nad svým jídlem nějakou negativní poznámku, která se týká jeho konzistence, chuti, vzhledu či vůně, nedivte se, že vám po něm nebude zrovna nejlépe. Je dokázáno, že síla myšlenky opravdu mění informaci buňky. Pokud tedy vyšleme pozitivní myšlenku do jídla, přejde společně s jídlem i do našeho těla.

Co se imunitě ale opravdu nelíbí?

  • Rafinovaný cukr
  • Přemíra kravského mléka, mléčných výrobků a bílé pšeničné mouky
  • Alkohol
  • Ztužené tuky
  • Umělá sladidla
  • Smažení
  • Kouření
  • Nedostatek pohybu a kvalitního spánku
  • Stres
  • Špatné mezilidské vztahy

Čím ještě imunitu podpoříme? Stravou podle ročních období!

JARO – zelené natě, klíčky, ředkvičky, kedlubny, kopřivy, tmavě zelená listová zelenina, jednodenní odlehčení v podobě konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, bylinné čaje, méně solené pokrmy

LÉTO – sezónní ovoce a zelenina, obiloviny, zelené fazolky, luštěniny, méně kořeněné pokrmy, krátká tepelná úprava

PODZIM – houby, dýně, brambory, jablka, hrušky, semínka, ořechy, med vejce, šípky, chilli, zázvor, bílé maso, květák, pórek, cibule, křen, česnek, celozrnné obiloviny, zeleninové a masové vývary

ZIMA – hořké, slané potraviny, obilí, husté polévky, nakládaná zelenina, mořské řasy, ryby, občas hovězí maso, košťálová a kořenová zelenina, tepelná úprava pečením

 

Tak co? Nebude to tak složité, co říkáte? Takovýhle jarní detox určitě zvládnete. Zkuste poslouchat své tělo. Samo vám napoví, co mu dělá dobře…

Zanechat odpověď