Ano, luštěniny nadýmají. Ale nemusejí. Tajemství tkví v kombinaci a ve způsobu přípravy.
Abyste si luštěniny opravdu vychutnali a vyhnuli se zažívacím obtížím po jejich konzumaci, dodržujte tato pravidla:
– Nikdy nekombinujte luštěniny s živočišnou bílkovinou – vejce, větší množství sýru a další mléčné výrobky, maso, uzeniny.
– Snažte se ke každé porci luštěnin přidat alespoň trošku čerstvé zeleniny. Ta představuje mimo jiné přirozený zdroj enzymů pro podporu a částečné urychlení trávicího procesu.
– Luštěniny před vařením namočte na pár hodin (výjimkou je červená čočka), poté vodu slijte a luštěniny uvařte v nové vodě.
Dodržíte-li všechny tyto zásady, měly by vás potíže s nadýmáním minimálně z velké části minout. Luštěniny nadýmají, ale vás už nebudou 🙂