Po ovoci se tloustne! Už jste to slyšeli? Pak vězte, že autorem tohoto výroku byl určitě „odborník“. Všeho s mírou a platí to i o ovoci, ale rozhodně ho nevynechávejte.
A víte, kolik v průměru denně sníte čerstvého ovoce a zeleniny? Ani gram, 200 gramů, 500 gramů nebo více?
Aby vaše tělo dostalo potřebnou denní dávku vlákniny, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků, měli byste sníst minimálně kilo (ideálně převážně čerstvé) zeleniny a ovoce. Možná vás to trochu vyděsilo, ale ta porce není tak veliká jak se zprvu zdá, pokud rozdělíte příjem ovoce a zeleniny do 5-6 porcí během dne.
Patříte k lidem, kteří se ve večerních hodinách vyhýbají ovoci jako čert kříži? Není důvod. Ovoce se poměrně snadno a rychle tráví, takže pokud si dáte jablko, pomeranč či jiný druh ovoce jako druhou večeři, bude vám lehce a nebudete mít problém brzy na to usnout.
Trápí Vás kalorická hodnota ovoce? Bojíte se jej jíst, abyste nepřibrali? Klidně hoďte obavy za hlavu a dejte si na odpolední svačinku banány či hroznové víno. Čerstvé ovoce má obecně vysoký obsah vlákniny a vody – tyto dvě složky tvoří hlavní část objemu ovoce, a přirozeně vás tak limitují v jeho nadměrné konzumaci. Zkuste si sníst 10 banánů jen tak na svačinku – z tohoto množství byste už výčitky mít mohli. Málokdo však obstojí, již při 5 kusech nastávají problémy 🙂
Přibírá-li člověk na hmotnosti, je to v drtivé většině z nedostatku pohybu a z nadměrného příjmu jídel s vysokou denzitou (tato jídla obsahují v porovnání s ovocem a zeleninou minimum vody a vlákniny a jsou naopak hutná, bohatá na tuk a přidaný cukr).
Jezte jednoduchá jídla – dejte si místo ovocného salátu s jogurtem jen jeden druh ovoce, za to však klidně větší porci. Jednoduchost bude mít za následek snazší, efektivnější a rychlejší trávení.